Wie is Byron Katie?

De Amerikaanse Byron Katie (roepnaam Katie) laat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw miljoenen mensen in de hele wereld kennis maken met haar werkwijze, The Work. Wie haar in levenden lijve meemaakt, zal getroffen worden door haar ongelooflijke helderheid, haar volledig aanwezig zijn in het moment, haar humor en haar drive om onvermoeibaar door te gaan met haar werk. Dat doet ze zonder anderen te willen overtuigen dat het goed is om The Work te doen. Haar vertrekpunt is altijd het verlangen van de ander: “Do you want to do The Work? Yes? Step into my parlor!” Met deze vraag heeft zij al zeer velen uitgenodigd om in haar nabijheid te ontdekken wat hun eigen antwoorden zijn op de vier vragen en omkeringen.

Alles wat Byron Katie introduceert aan anderen, komt voort uit haar eigen diep doorleefde ervaring. In 1986 had ze, na een depressie die meer dan tien jaar heeft geduurd, een inzicht dat haar leven volledig veranderde. “Op dat moment”, zegt ze “ontdekte ik dat ik leed wanneer ik mijn gedachten geloofde, maar dat ik niet leed wanneer ik ze niet geloofde. Ook ontdekte ik dat dit waar is voor iedereen. Zo simpel is vrijheid. Ik ontdekte een vreugde in mezelf die nooit meer is verdwenen. Die vreugde is in iedereen aanwezig. Altijd.”

De oorzaak van haar depressie lag dus niet in de wereld om haar heen, maar in de overtuigingen die ze over de wereld koesterde. Van daaruit zag ze ook dat we de mogelijkheid hebben om onze gedachten te onderzoeken, in plaats van de wereld te laten matchen met onze gedachten over hoe alles ‘zou moeten’ zijn – iets wat ze als een hopeloze missie bestempelde.

“ Als je de realiteit anders wilt hebben dan ze is, kun je net zo goed proberen een kat te leren blaffen. Je kunt het blijven proberen, en uiteindelijk zal de kat naar je kijken en “miauw” zeggen. Willen dat de realiteit anders is dan ze is, is hopeloos.”
-Byron Katie

Byron Katie brengt The Work naar buiten via haar boeken, via haar sessies in gevangenissen, ziekenhuizen, kerken, bedrijven, universiteiten, scholen, en via het Instituut voor The Work, te vinden onder deze link.
Sinds 1998 leidt ze de School voor The Work, een 9-daags programma dat twee of drie keer per jaar wordt aangeboden. Byron Katie presenteert ook een vijfdaags No-body programma en een vierdaagse mentale schoonmaak (de Mental Cleanse), waar ze vrijwel non-stop mensen begeleidt in The Work. Met regelmaat biedt ze weekendworkshops en eendaagse workshops aan.

Audio-en video-opnamen waarop Byron Katie mensen begeleidt in The  Work  over  een groot aantal onderwerpen (seks, geld, het lichaam, ouderschap),  zijn verkrijgbaar op haar bijeenkomsten, op  You Tube  en op haar website: http://thework.com/en  en http://thework.com/sites/thework/nederlands/.  Het merendeel van haar  boeken  is  in het  Nederlands  uitgegeven. Je kunt ze vinden via deze link. Ook zijn er  video’s met ondertiteling in het  Nederlands  beschikbaar op internet.

The  Work  is  niet  verbonden met  enige traditie, religie, filosofie, dogma of vorm van  therapie.

Ben je eraan toe om je denken en je wereld te onderzoeken? Alles wat je daarvoor nodig hebt, is beschikbaar op http://thework.com/en en op deze website.

 

 

 

 

 

 

“Een gedachte is ongevaarlijk

tenzij we het geloven.

Het zijn niet onze gedachten,

maar het is onze gehechtheid

aan onze gedachten

die het lijden veroorzaakt”.

-Byron Katie

 

 

 

 

.