Wat is The Work?

    The  Work  is een eenvoudig en krachtig proces, ontwikkeld door de Amerikaanse Byron Katie [link naar Wie is Byron Katie]. Met behulp van The  Work is het mogelijk om gedachten en overtuigingen te onderzoeken die ons beperken, die stress veroorzaken of  die ons uit  balans brengen. The  Work  laat  een ander licht  schijnen op situaties  en relaties  die een probleem  vormen  in  ons  leven.      “Ze moet meer waardering voor mij hebben.”  ”Ik ben nog steeds niet waar ik graag  wil  zijn.”  ”Mijn vader geeft me niet genoeg liefde.” “Ik moet veel te hard werken.” Het zijn voorbeelden van dergelijke stressvolle  gedachten.      The  Work  bestaat uit vier vragen en een paar omkeringen, waarmee je alle stressvolle  gedachten  kunt onderzoeken. Op die manier kun je  ontdekken dat het niet de situatie is die de woede, de pijn of  het  verdriet  veroorzaakt.  Dat het  niet  de  anderen  zijn  die dat vervelende gevoel veroorzaken. Het zijn onze gedachten over de situatie, de gebeurtenis of de anderen die ons uit balans brengen.    We  verzetten ons tegen de realieit zoals die is op een bepaald moment. Bijvoorbeeld: ”Ik zou meer geld moeten verdienen.”     

Wat is de realiteit? Op dit moment verdien ik precies zoveel geld als ik verdien. Zolang ik denk dat ik meer moet verdienen, bevind ik me niet in het  hier  en nu. Ik voer  strijd  met  de realiteit.    Daarnaast geloven we gedachten over anderen en over onszelf, zonder na te gaan of deze waar zijn. ‘Waar zijn’ in de zin van: in overeenstemming met de realiteit.   

The  Work  biedt ons de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief  naar  de  werkelijkheid  te kijken. Met behulp van vier vragen onderzoeken we welke gedachten  we geloven, en gaan we zien hoe deze pijn, boosheid, verdriet, teleurstelling  of  angst veroorzaken. Het resultaat: we beginnen de realiteit, onszelf en onze medemensen met andere  ogen  te zien. Er  kan dan een andere houding ontstaan.  En vanuit een andere houding verandert ook de  interactie.  

  Wat zijn de vier vragen?      

Is het waar?     Kun je absoluut weten dat het waar is?     Hoe reageer je, wat gebeurt er  wanneer je die gedachte gelooft?     Wie zou je zijn zonder de gedachte?    
Vervolgens keer  je de gedachte om  naar jezelf, naar de ander en naar het tegenovergestelde. De omkeringen  geven  je de mogelijkheid om andere  aspecten  van de realiteit te ervaren.     Je kunt The  Work  zelf op je  gedachten toepassen. Je kunt je ook laten begeleiden door een ervaren facilitator, die licht kan laten schijnen op blinde vlekken en die je kan laten zien hoe je anders kunt kijken naar zelfs de meest ingewikkelde situaties.     Het is een introspectief, meditatief proces, waarin je op zoek gaat naar wat voor  jou  waar is. De antwoorden die  in je  opkomen wanneer je er net mee begint, kunnen net zo diepgaand zijn als wanneer je The  Work  al jaren  doet. Het is een praktisch e en diep doorwerkende vorm van meditatie, die eenvoudig te implementeren is in het dagelijks leven. Door regelmatig The  Work  te doen, ga je de werkelijkheid zien zoals ze is, in plaats van zoals je denkt dat ze  is of zou moeten zijn.      
Iedereen kan  het  doen. Er is slechts één vereiste: een open  geest. Wie begint met The  Work, kan  wel eens  ervaren  “O jee, alles ligt aan mij!” Deze gedachte kan een gevoel oproepen van schuld of schaamte. Totdat je gaat inzien dat gedachten onschuldig zijn en dat je werkelijk iedere gedachte kunt verwelkomen om te onderzoeken. The  Work  maakt geen onderscheid tussen ‘goede’ en ‘foute’ gedachten, tussen ‘positieve’ en ‘negatieve’ gedachten of welk ander onderscheid dan ook. Je hoeft geen gedachten te onderdrukken, te veranderen of weg te werken. Je hoeft ze alleen maar te onderzoeken. Je kunt meer te weten komen over The  Work  op www.thework.com. Daar vind je  alles wat je nodig hebt om The  Work  te doen. Al deze hulpmiddelen zijn ook toegankelijk via de link Hulpmiddelen [link naar Hulpmiddelen].
“The Work is meditation. It’s about opening to the heart, not about trying to change your thoughts. Ask the questions, then go inside and wait for the deeper answers to surface”
-Byron Katie