Wat is The Work?

The  Work  is een eenvoudig en krachtig proces, ontwikkeld door de Amerikaanse Byron Katie. Met behulp van The  Work  is het mogelijk om gedachten en overtuigingen te onderzoeken die ons beperken, die stress veroorzaken of die ons  uit  balans brengen. The  Work  laat een ander licht schijnen op situaties en relaties  die een probleem  vormen  in  ons  leven.   “Ze moet meer waardering voor mij hebben.” ”Ik ben nog steeds niet waar ik graag  wil  zijn.” ”Mijn vader geeft me niet genoeg liefde.” “Ik moet veel te hard werken.” Het zijn voorbeelden van dergelijke stressvolle  gedachten.

The  Work  bestaat uit vier vragen en een paar omkeringen, waarmee je alle stressvolle gedachten kunt onderzoeken. Op die manier kun je ontdekken dat het niet de situatie is die de woede, de pijn of het verdriet veroorzaakt. Dat het niet de anderen zijn die dat vervelende gevoel veroorzaken. Het zijn onze gedachten over de situatie, de gebeurtenis of de anderen die ons uit balans brengen. We  verzetten ons  tegen  de realiteit  zoals die  is  op  een  bepaald moment.

Bijvoorbeeld: ”Ik zou meer geld moeten verdienen.”

Wat is de realiteit? Op dit moment verdien ik precies zoveel geld als ik verdien. Zolang ik denk dat ik meer moet verdienen, bevind ik me niet in het  hier  en nu. Ik voer  strijd  met  de realiteit.   Daarnaast geloven we gedachten over anderen en over onszelf, zonder na te gaan of deze  waar zijn. ‘Waar zijn’ in de zin van: in overeenstemming met de realiteit.

The  Work  biedt ons de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief naar de  werkelijkheid  te kijken. Met behulp van vier vragen onderzoeken we welke gedachten we geloven, en gaan we zien hoe deze pijn, boosheid, verdriet, teleurstelling  of  angst veroorzaken. Het resultaat: we beginnen de realiteit, onszelf en onze medemensen met andere  ogen  te zien. Er  kan dan een andere houding ontstaan.  En vanuit een andere houding verandert ook de  interactie.

Wat zijn de vier vragen?

 

Is het waar?
Kun je absoluut weten dat het waar is?
Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Vervolgens keer je de gedachte om naar jezelf, naar de ander en naar het tegenovergestelde. De omkeringen geven je de mogelijkheid om andere  aspecten van de realiteit te ervaren.

Je kunt The  Work  zelf op je  gedachten toepassen. Je kunt je ook laten begeleiden door een ervaren facilitator, die licht kan laten schijnen op blinde vlekken en die je kan laten zien hoe je anders kunt kijken naar zelfs de meest ingewikkelde situaties.

Het is een introspectief, meditatief proces, waarin je op zoek gaat naar wat voor jou waar is. De antwoorden die in je opkomen wanneer je er net mee begint, kunnen net zo diepgaand zijn als wanneer je The  Work  al jaren doet. Het is een praktische en diep doorwerkende vorm van meditatie, die eenvoudig te implementeren is in het dagelijks leven. Door regelmatig The  Work  te doen, ga je de werkelijkheid zien zoals ze is, in plaats van zoals je denkt dat ze  is of zou moeten zijn.

Iedereen kan  het  doen. Er is slechts één vereiste: een open geest.

Wie begint met The  Work, kan  wel eens  ervaren  “O jee, alles ligt aan mij!” Deze gedachte kan een gevoel oproepen van schuld of schaamte. Totdat je gaat inzien dat gedachten onschuldig zijn en dat je werkelijk iedere gedachte kunt verwelkomen om te onderzoeken. The  Work  maakt geen onderscheid tussen ‘goede’ en ‘foute’ gedachten, tussen ‘positieve’ en ‘negatieve’ gedachten of welk ander onderscheid dan ook. Je hoeft geen gedachten te onderdrukken, te veranderen of weg te werken. Je hoeft ze alleen maar te onderzoeken.

Je kunt meer te weten komen over The  Work via deze link. Daar vind je  alles wat je nodig hebt om The  Work  te doen. Al deze hulpmiddelen zijn toegankelijk via deze link.

“The Work is als meditatie. Het gaat over het openstellen van ons hart. Het gaat er niet om dat we proberen onze gedachten te veranderen. Stel de vraag, ga naar binnen en wacht tot er een dieper liggend antwoord naar boven komt.”

-Byron Katie